Apelsintårta

Apelsintårta

Har haft detta recept på apelsintårtan sedan 1982 då jag faktiskt gjorde en. Kan berätta att den lyckades bättre än denna jag gjorde idag. Botten och krämen lyckades också denna gång men tyvärr blev det viktigaste misslyckat. Alltså garneringen. Borde nog skurit av det oranga på apelsinskivorna. Efter att ha gjort glasyren färdig glömde jag bort den så den hann stelna för mycket. Kom senare på att jag troligen kunnat rädda den genom att värma den lite. Förra gången rostade jag inte mandelspånen men bestämde mig för att göra det den denna gång. Hällde hela påsen med spån i stekpanna och satte på plattan. Ve och fasa ! Vilket hönsminne ! Hur kunde jag glömma hålla ett öga på dom.  Efter ett tag kände jag en konstig doft. De understa var kolsvarta. Så jag plockade bort dem.  Ja inte blev kakan vacker men familjen bedyrande att den var sååå god. Och det är väl ändå huvudsaken. Möjligen gör jag ett nytt försök nästa påsk 🙂

ApelsintårtaC IMG

Apelsintårta

Sockerkaksbotten:

4 ägg

2 dl strösocker

1 ½ dl potatismjöl

1 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

rivet skal och saft av 1 apelsin

Kräm:

3 apelsiner

2 ägg

2 ½ dl strösocker

100 g smör

ev vispgrädde

Glasyr:

1-1 ½ dl pressad apelsinsaft

2 msk strösocker

5 blad gelatin

Dekoration:

Rostad, flagnad mandel

apelsinskivor

Till botten:

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjölsorterna välblandade med bakpulvret. Rör ner apelsinskal och saft. Häll smeten i en välsmord, bröad eller mjölad form med avtagbar kant. Grädda ca 35 minuter i 175 grader.

Till krämen:

Riv skalet och pressa saften ur de tre apelsinerna. Häll detta i en skål tillsammans med socker och smör, ställ skålen i en kastrull med vatten på spisen. När smöret har smällt tillsätts de vispade äggen och krämen vispas tills den tjocknar ca 20 minuter. Tag från spisen och kyl av. Skiva tunt 1-2 apelsiner, lägg i en liten kastrull, slå på sockret och den pressade apelsinsaften till glasyren och låt det hela koka upp. Tag kastrullen från spisen och låt skivorna ligga kvar och dra en stund. Sila av saften.

Dela botten i tre delar. Bred kräm på alla tre bottnarna. Eventuellt kan man blanda krämen med vispad grädde eller om man vill servera grädden vid sidan om. Lägg ihop bottnarna, dekorera med det kalla apelsinskivorna. Blötlägg gelatinet i vatten. Ett tunt lager vispad grädde håller mandeln på plats.Värm saften, tag upp gleatinbladen, krama ur dem och smält dem i saften. Häll den tjocknande saften på tårtan och låt den stelna.

4 thoughts on “Apelsintårta

  1. aheikkinen Post author

   Hej Daniel ! Tack för besöket och kommentaren. Har nu laggt upp receptet. Försökte fota det men det blev inte bra så jag har skrivit av det. Hoppas det inte är någta fel i det. Lycka till !

   Reply
 1. saxsilverain

  okay, i had to use Google translate to understand, but i think i pretty much got it! 😀

  i actually didn’t see the burning almond chips until i read the translation, your cake looked delicious! and i’m glad the taste was good (if Google translate was correct!). that is after all what matters most!

  Reply
  1. Anonymous

   Thank you for an other nice comment. I was too tired to think in English. I know the Google translate is no always very good 🙂

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.